ΚΗΛΗ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ
Η πρόκληση κήλης διαμέσου του θυρεοειδούς τρήματος είναι περισσότερο συχνή σε μεγαλύτερες γυναίκες και είναι δύσκολο να διαγνωστεί προεγχειρητικά. Το ποσοστό θνητότητας ( 13%-40%) τις καθιστά τις πλέον θανατηφόρες απ΄όλες τις κοιλιοκήλες.
Διάγνωση
Αυτές οι κήλες συνήθως εμφανίζονται ως απόφραξη του λεπτού εντέρου με συνοδό περιοριστικό κοιλιακό άλγος και επεισόδια εμέτων. Η κήλη σπανίως ψηλαφάται στη βουβωνική χώρα, παρόλο που η μάζα μπορεί να γίνει αισθητή κατά τη διάρκεια της εξέτασης της πυέλου ή του ορθού. Το πλέον κλινικό εύρημα αποτελεί το θετικό σημείο Howship-Romberg, κατά το οποίο το άλγος εκτείνεται προς τα κάτω επί της έσω πλευρά του μηρού, κατά τη διάρκεια της απαγωγής, της έκτασης ή της έσω στροφής του γονάτου. Αν και το σημείο αυτό είναι θετικό σε λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις, θα πρέπει να τίθεται υποψία της διάγνωσης ή διάγνωση σε κάθε ηλικιωμένη, εξασθενημένη γυναίκα, χωρίς ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στη κοιλιά, η οποία προσέρχεται με απόφραξη λεπτού εντέρου. Παρόλο που η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με αξονική τομογραφία, η επέμβαση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει υπερβολικά, εάν υπάρχει πλήρης εντερική απόφραξη.
Θεραπεία
Η κοιλιακή προσπέλαση προσφέρει τη καλύτερη παρατήρηση, ως εκ τούτου αυτές οι κήλες δεν θα πρέπει να επιδιορθώνονται με προσπέλαση διά του μηρού. Η προσπέλαση Cheatle – Henry (οπισθοηβική) μπορεί επίσης να εφαρμοστεί. Η απλή αποκατάσταση είναι η περισσότερο συχνά εφαρμοζόμενη, παρόλο που το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, ο κτενίτης μυς, το περιτόναιο ή το πλέγμα έχουν χρησιμοποιηθεί όταν το έλλειμμα δεν μπορεί αρχικά να αποκατασταθεί.