ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΠΟΡΟΥ
Οι καλοήθεις κακώσεις και στενώσεις προκαλούνται από χειρουργική κάκωση στο 95% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα από εξωτερικό κοιλιακό τραύμα ή σπάνια από διάβρωση του πόρου από χολόλιθο. Η πρόληψη της κάκωσης του πόρου εξαρτάται από το συνδυασμό τεχνικής δεξιότητας, εμπειρίας, και λεπτομερή γνώση της φυσιολογικής ανατομίας και των παραλλαγών στην πύλη του ήπατος.
Η πιο συχνή βλάβη συνίσταται σε διατομή ενός τμήματος του χοληδόχου πόρου ως αποτέλεσμα της λανθασμένης αναγνώρισή του ως κυστικού πόρου. Άλλα παραδείγματα είναι η μερική διατομή, η απόφραξη με μεταλλικούς αλτήρες (clips), η κάκωση του δεξιού ηπατικού πόρου και η διαφυγή από τον κυστικό πόρο.
Κλινικά Ευρήματα
Συμπτώματα
Μπορεί να υπάρχουν ή και όχι εκδηλώσεις της κάκωσης του πόρου κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Μετά από μια λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η συνήθης εκδήλωση είναι χολώδης ασκίτης που παρουσιάζεται με κοιλιακή διάταση, μετεωρισμό, άλγος και ήπιο ίκτερο, αφού ο πόρος είναι συνήθως ανοικτός προς την κοιλία. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να μιμούνται ειλεό μέχρι να επιδεινωθεί η κλινική εικόνα ώστε να χρειαστεί νέα επέμβαση.
Οι κακώσεις μετά από ανοικτή χολοκυστεκτομή πιο συχνά εκδηλώνονται με διαλείποντα επεισόδια χολαγγειϊτιδας ή ίκτερο ως συνέπεια της στένωσης των χοληφόρων.

Σημεία
Τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο χολώδης ασκίτης προκαλεί κοιλιακή διάταση και ειλεό, και σπάνια χολική περιτονίτιδα με τοξικότητα. Συνήθως εκδηλώνεται ίκτερος κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου χολαγγειϊτιδας.
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Ο χολώδης ασκίτης μπορεί να διαπιστωθεί με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Είναι απαραίτητη η PTC και η ERCP για τον καθορισμό της ανατομίας.
Θεραπεία
Οι κακώσεις του χοληδόχου πόρου πρέπει να αποκαθίστανται χειρουργικά σε όλους εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ασθενών που είναι πιθανόν να βελτιωθούν με μη επεμβατική προσέγγιση. Η εκτομή του προσβεβλημένου τμήματος του πόρου και η Roux-en-Y ηπατικονηστιδική αναστόμωση ενδείκνυνται τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες κακώσεις. Το χοληφόρο δένδρο πρέπει να προσδιορίζεται με προεγχειρητική χολαγγειογραφία. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο ακριβής προσδιορισμός της διατομής και η ικανότητα συρραφής υγιούς πόρου με υγιές έντερο.
Όταν δεν είναι τεχνικά εφικτή μια οριστική αποκατάσταση, η στένωση μπορεί να διαταθεί με την τοποθέτηση διηπατικά ενός καθετήρα που φέρει στο άκρο του μπαλόνι.