ΕΙΛΕΟΣ ΑΠΟ ΧΟΛΟΛΙΘΟ
O ειλεός από χολόλιθο είναι μια μηχανική εντερική απόφραξη που προκαλείται από ένα μεγάλο χολόλιθο που ενσφηνώνεται στον αυλό. Συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη.
Διάγνωση
Συμπτώματα
Ο ασθενής συνήθως προσέρχεται με εμφανή απόφραξη του λεπτού εντέρου, είτε πλήρη είτε μερική. Ο αποφρακτικός χολόλιθος εισέρχεται στο έντερο μέσω ενός χολοκυστοεντερικού συριγγίου που εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο, το κόλον ή σπάνια στο στόμαχο ή τη νήστιδα. Η χοληδόχος κύστη μπορεί να περιέχει έναν ή περισσότερους λίθους, αλλά οι λίθοι που προκαλούν ειλεό από χολόλιθο είναι διαμέτρου 2.5εκ ή και περισσότερο. Ο αυλός στο εγγύς έντερο θα επιτρέψει στους περισσότερους από αυτούς τους μεγάλους λίθους να διέλθουν κρανιακώς μέχρι να φτάσουν στον ειλεό. Η απόφραξη του παχέος εντέρου μπορεί να ακολουθεί δίοδο του λίθου διαμέσου ενός συριγγίου στην ηπατική καμπή ή μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν ο λίθος έχει διασχίσει ολόκληρο το λεπτό έντερο.
Σημεία
Στους περισσότερους ασθενείς, τα ευρήματα κατά τη φυσική εξέταση είναι τυπικά της απόφραξης του λεπτού εντέρου. Η απόφραξη της νήστιδας ή του δωδεκαδακτύλου μπορεί να περιπλέξει την κλινική εικόνα εξαιτίας αδυναμίας διάτασης. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ευαισθησία και μια μάζα στο δεξιό υποχόνδριο, αλλά μια διατεταμένη κοιλία μπορεί να είναι δύσκολο να εξεταστεί με ακρίβεια.
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Επιπρόσθετα του διατεταμένου λεπτού εντέρου, οι ακτινογραφίες κοιλίας μπορεί να αναδείξουν έναν ακτινοσκιερό χολόλιθο, και εκτός από την περίπτωση όπου κάποιος υποψιάζεται ειλεό από χολόλιθο, ο έκτοπος λίθος μπορεί να αποτελεί ένα αινιγματικό εύρημα. Σε περίπου 40% των περιπτώσεων, η προσεκτική εξέταση της ακτινογραφίας θα αναδείξει αέρα στο χοληφόρο δένδρο, ένα σημείο χολοκυστοεντερικού συριγγίου. Όταν η κλινική εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνεται απεικόνιση του ανωτέρου πεπτικού, η οποία θα αναδείξει το χολοκυστοδωδεκαδακτυλικό συρίγγιο καθώς και την εντερική απόφραξη.
Θεραπεία
Η κύρια αντιμετώπιση είναι η επείγουσα λαπαροτομία και η αφαίρεση του αποφρακτικού λίθου μέσω μιας μικρής εντεροτομής. Το εγγύς έντερο πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά για την παρουσία ενός δεύτερου λίθου που μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητική υποτροπή. Η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφήνεται άθικτη στην αρχική επέμβαση. Αφού ο ασθενής αναρρώσει, πρέπει να εκτελείται εκλεκτική χολοκυστεκτομή αν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα χρόνιας χολοκυστίτιδας.