ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
Οι πολύποδες του στομάχου είναι μονήρεις ή πολλαπλοί καλοήθεις όγκου που εμφανίζονται συνήθως στους ηλικιωμένους. Αυτοί που εντοπίζονται στον άπω στόμαχο είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα. Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη γαστρικών πολυπόδων, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου στομάχου.
Οι γαστρικοί πολύποδες μπορούν να ταξινομηθούν ιστολογικά ως υπερπλαστικοί, αδενωματώδεις ή φλεγμονώδεις. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες, οι οποίοι αποτελούν το 80% των περιπτώσεων, αποτελούν μια υπερανάπτυξη του φυσιολογικού επιθηλίου. Δεν είναι αληθή νεοπλάσματα και δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο του στομάχου. Περίπου το 30% των αδενωματωδών πολυπόδων περιέχει μια εστία αδενοκαρκινώματος, ενώ αδενοκαρκίνωμα μπορεί να ανευρεθεί οπουδήποτε στο στόμαχο στο 20% των ασθενών με έναν καλοήθη αδενωματώδη πολύποδα. Η επίπτωση του καρκίνου σ’έναν αδενωματώδη πολύποδα αυξάνει ανάλογα με το μέγεθος. Βλάβες με μίσχο καθώς και αυτές που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2εκ συνήθως δεν είναι κακοήθεις. Περίπου το 10% των καλοηθών αδενωματωδών πολυπόδων υφίστανται κακοήθη εξαλλαγή κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας παρακολούθησης.
Αναιμία μπορεί να εμφανιστεί από χρόνια απώλεια αίματος ή ανεπαρκή απορρόφηση σιδήρου. Πάνω από 90% των ασθενών παρουσιάζουν αχλωρυδρία μετά από μέγιστη διέγερση. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 παρουσιάζει ανεπάρκεια στο 25%, αν και μεγαλοβλαστική αναιμία εκδηλώνεται σε ελάχιστους.
Θεραπευτικές Μέθοδοι
Για τους περισσότερους πολύποδες μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια εκτομή με βρόχο μέσω ενδοσκοπίου. Από την άλλη πλευρά, ενδείκνυται χειρουργική εκτομή για πολύποδες διαμέτρου μεγαλύτερης από 1εκ ή όταν υπάρχει υποψία καρκίνου. Οι μονήρεις πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν μέσω γαστροτομής και αποστέλλονται προς ταχεία βιοψία. Αν διαπιστωθεί ότι ο πολύποδας είναι καρκίνος, πρέπει να γίνει ο απαραίτητος τύπος γαστρεκτομής. Για πολλαπλούς πολύποδες στον άπω στόμαχο πρέπει να γίνει μερικώς γαστρεκτομή. Αν 10-20 πολύποδες κατανέμονται σε ολόκληρο το στόμαχο, πρέπει να γίνει εκτομή του άντρου και αφαίρεση των πολυπόδων του θόλου. Ολική γαστρεκτομή απαιτείται για συμπτωματική διάχυτη πολλαπλή πολυποδίαση.
Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται διότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καθυστερημένη εμφάνιση κακοήθους αναιμίας ή καρκίνου στομάχου. Η υποτροπή των πολυπόδων δεν είναι συχνή.