• 7803-5.jpg
  • 7803-8_v2.jpg
  • 7803-9_v2.jpg

ΣΥΝΔΡΟΜΟ MALLORY-WEISS

Το σύνδρομο Mallory-Weiss ευθύνεται για περίπου 10% των περιπτώσεων οξείας αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό. Η βλάβη αποτελείται από επιμήκη ρήξη μήκους 1-4εκ στο γαστρικό βλεννογόνο κοντά στη γαστροοισοφαγική συμβολή. Συνήθως ακολουθεί μετά από μια πολύ βίαιη αναγωγή. Η ρήξη εκτείνεται κατά μήκος του βλεννογόνου και του υποβλεννογόνιου, αλλά δεν φτάνει στο μυϊκό χιτώνα. Περίπου το 75% αυτών των βλαβών περιορίζονται στο στόμαχο, 20% καταλαμβάνουν τη γαστροοισοφαγική συμβολή και 5% εντοπίζονται εξ ολοκλήρου στον περιφερικό οισοφάγο. Τα 2/3 των ασθενών έχουν και διαφραγματοκήλη.

Η πλειοψηφία των ασθενών είναι αλκοολικοί, αλλά η ρήξη μπορεί να εμφανιστεί μετά από σοβαρή αναγωγή για κάθε λόγο.

Κλινικά Ευρήματα

Τυπικά, ο ασθενής πρώτα κάνει έμετο που περιέχει τροφές και γαστρικό περιεχόμενο. Ακολουθεί έντονη αναγωγή και στη συνέχεια εμφανίζεται αιματέμεση. Η ταχεία αύξηση της γαστρικής πίεσης, που μερικές φορές επιδεινώνεται λόγω διαφραγματοκήλης, προκαλεί τη ρήξη. Αληθής ρήξη του άπω οισοφάγου μπορεί να προκληθεί και από έμετο (σύνδρομο Boerhaave), αλλά η διαφορά φαίνεται να εξαρτάται από την ύπαρξη τροφώδους εμέτου στη ρήξη και μη παραγωγικής αναγωγής στην περίπτωση της σχάσης του γαστρικού βλεννογόνου.

Η οισοφαγογαστροσκόπηση αποτελεί το πιο πρακτικό μέσο για να τεθεί η διάγνωση.

Θεραπεία & Πρόγνωση

Σε περίπου 90% των ασθενών, η αιμορραγία σταματά αυτόματα μετά από έκπλυση του στομάχου με κρύο νερό. Οι ασθενείς που συνεχίζουν να αιμορραγούν ενεργά κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης είναι πιθανόν να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Η αιμορραγία μπορεί μερικές φορές να ελεγχθεί μέσω ενδοσκοπικής θεραπείας (πχ, με ηλεκτροκαυτηριασμό). Αν η αιμορραγία επιμένει, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης.

Αν η διάγνωση έχει τεθεί πριν τη λαπαροτομία, ο χειρουργός μετά τη διάνοιξη της κοιλίας πρέπει να κάνει μια μακρά, υψηλή γαστροτομή. Η σχάση μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί επαρκώς. Η διερεύνηση πρέπει να είναι ενδελεχής, αφού στο 25% των ασθενών υπάρχουν δυο σχάσεις. Πρέπει να τοποθετηθεί μια συνεχής ραφή με απορροφήσιμο ράμμα για τη συρραφή της βλάβης. Η μετεγχειρητική υποτροπή είναι σπάνια.

Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Γενικός Χειρουργός

2019 - 2023 © Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος • All Rights Reserved

Η παρούσα ιστοσελίδα και οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν – και δεν έχουν ως σκοπό – να υποκαταστήσουν ιατρικές υπηρεσίες ή να δώσουν κατευθύνσεις για διάγνωση ή θεραπεία.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας έχει αποκλειστικά ενημερωτικό ρόλο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Ιατρό σας.

Δημιουργικό - Κατασκευή: www.MedicalManage.gr

Logo Medical Manage